ЗА ЯЙЦАТА…

ОТ: ТРАЯНА КАЙРАКОВА

Никога не съм боядисвала яйца в четвъртък, пък да не говорим и да е преди изгрев слънце. Първо и най-важно, не мога да стана толкова рано, второ, винаги съм на работа, така че тази дейност я оставям винаги за събота. И пак не е рано сабахлям, няма такъв вариант! Децата ми приличат на мен и спят до 13-14-15 часа на обед, така че тогава е нашето време. Щото боядисване на яйца без деца, не е толкова забавно. Най-малко няма кого да набиеш 😊

Тази година обаче, заради пустата карантина, яйца за сефте боядисвахме в четвъртък, точно в 14 часа, когато всички сме се излюпили. От години ползвам чисто бели яйца, вече ги има навсякъде. Не се лъжете, че боята ви не е хубава, че нещо не сте направили, както трябва, ако не получите ярки цветове. Тайната е в бялото яйце. Не се лъжете и че белите яйца са с по-крехки черупки. Не, те са точно толкова чупливи, колкото и останалите, поне според мен. Не са и никак скъпи. Важи си и старата максима да се извадят от вечерта на стайна температура. Пробвала съм хиляди начини, за да не ги изпочупя при варене. Няма, майка, ако е писано да има пукнати, ще има. Вчера видях, че някой е открил топлата вода с варене на яйца в кората. Как става това. Изрязвате кора за яйца с диаметъра на тенджерата си. Надупчвате я, за да не изплува и хакате вътре яйцата. После, ако щете сложете тонове оцет, кило сол, крило от прилеп и зъб от кобра, все тая. Вярно, че самите яйца не се удрят едно в друго, но е вярно, че и тогава има жертви. Пробвайте, нищо не ви пречи, особено ако имате зъб от кобра, знам ли 😊

Тази година, че и миналата ги варих точно така. На всяка партида имаше по едно-две пукнати. Накрая ми писна, сложих една по-дебела хавлия, яйцата връз нея, вода и айде на котлона! И чудо! Ни едно пукнато! Спазвам и това да слагам студена вода, а след завиране, намалям котлона с поне две степени. Пукнатите също ги вапцаме, ако не ги оплющим де. За да не се виждат обаче пукнатините, препоръчвам по-светла боя и най-вече боядисване с памук. Хем стават шаренки, хем не си личи много пукнатото. Дотук нищо, което да не знаете.

Сега да ви кажа обаче за малко по-различни начини на вапцане. Безспорен фаворит са ми яйцата с пера от токачка. Значиииииии…красота! Зорът е да намериш перца. Миналата година така бях пощуряла, че куцо и сакато ми носи пера от всякаква гад, яйца от патка, от японска кокошка и африкански лебед. Знаят, че като си навия на пръста, няма отърване, брате! Върху бяло и изстинало яйце се залепва внимателно перцето с разбит леко белтък. Туй то! Лепих, кудкудяках, направих ги. Тая година обърнах къщата с главата надолу да търся перца, бях сигурна, че съм ги прибрала. Няма и няма! Даже оскубах капана за сънищата на детето, ама не стават тия пера. Те едни бозави, кокоши ли, патешки ли, не знам, ама не стават. Сигурно ще ги намеря…по Коледа. Както и да е. Минахме на вариант Б.

Строила съм 10 купички, лъжици, оцети, коприни, оризи. Каката бърка вещо и говори на брат си:

-Ти какво гледаш? Бъркай!

Той придърпва една купичка и разтваря боята. Тя се мъчи с още поне 8. Накрая кипва и изстрелва:

-Бе аз щом съм сама на станция „Месо, яйца и риба“?!

-Щото аз ще боядисвам едно яйце – изграчва с мутирал клас братокът.

-Ми помогни малко де!

Той се прави на глух по рождение. Избърсва сънени очи и се замита към банята. Връща се с пяна за бръснене.

-Аз ще правя с това!

-Знаеш ли как?

-Знам, да не съм тъп!

Изцърква количество за поне 5 бръснения в чинията, накапва с боя и хаква горещото яйце вътре. Ахка, охка, че му пари, и се мъчи да го върти от всички страни. Съответно пяната става на супа от горещото яйце и нищо не се получава. Сестра му го гледа, хили се и се заема тя с тази задача.

Ако решите да си направите такива яйца, ето какво ви трябва. Пяна за бръснене, боя и яйце, което НЕ е горещо! Слагате в плоска чиния пяната, накапвате по малко боя, разбърквате с шишче или клечка за зъби и внимателно овалвате яйцето. Оставяте го да изстине с пяната на него. После я отстранявате със салфетка. Получава се чуден мраморен ефект. Е, цялата къща вони на бръснарниците от едно време, ама карай да върви!

Друг лесен начин е боядисването с ориз. И пак да кажа – БЕЛИ яйца, чисто БЕЛИ! Иначе не става. Вземате малко ориз, шепа да речем, смилате го в блендер, и поставяте в кутийка за бърза храна/ трябва да е мека/ или в кофичка от кисело мляко. Понеже вътре ще друсаме яйцето, дето сме опазили здраво при варене, стените трябва да са меки, да не го окепазим при боядисване. Слагаме 1-2 лъжици от водата с боя, да стане хубаво влажен оризът, и пускаме вътре яйцето. Затваряме кутийката ДОБРЕ, раздрусваме енергично и вадим яйцето. Оставяме го така с полепналия ориз. Като изсъхне, махаме с хартия остатъците. Ако нямате кутийка, слагате в кофичка от мляко, поставяме я в торбичка и пак друсаме. Една година малкият така заля дивана, себе си и километър около себе си с ориз, че щеше да ми е по-лесно да го изхвърля, отколкото да изчистя. Както и да е, това са рисковете на живото предаване!

А какъв е най-сигурният начин да нямате счупени яйца ли? Веднага ви казвам! Да не ги варите! Майтапя се, има и още един. Той е при боядисване с коприна. Трябва ви истинска коприна, от едно време, иначе си е чиста загуба на време, и пак бели яйца. Аз имам няколко парцалчета от една позната, които ползвам поне 5-та година и не знам от чий задник на буба са излезли, но още пускат боя. Всяко сурово яйце се обвива стегнато с коприна и връзва яко с конец или ластик. После се овързва с памучен парцал, слага се в студена вода и варим на ниска степен + 2с.л. оцет и 1с.л. сол. Яйцата се оставят да изстинат във водата и чак тогава се разопаковат от всички неща, в които сме ги овързали. Никога няма счупени. По тази логика, ако ви се играе, овържете всяко яйце в два вида плат и така ги варете. Няма да има ни едно пукнато! То и вас да ви бинтовам и да ви сваря, и вашите очни ябълки ще останат цели, сто про! Аз нямам толкоз нерви, тъй че не придирям много на пукнатите яйца.

Тази година, покрай боядисването, с децата си спретнахме луд купон. Надухме музиките и се разцепихме, все едно сме на дискотека. Нищо не пострада освен моите задни части, които от хвърляне на гьобеци, още имат мускулна треска. Аз още си жаля перцата от токачка и планирам кого да изнудвам за догодина да ми донесе. Вие си боядисвайте спокойно и ако случайно начупите повечко яйца, изяжте си ги с кеф, белки ви поникнат пера и полетите над извънредното положение! Айде, до кудкудякане!

(Visited 562 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Публикувано: април 17, 2020