ЗА ИЗПИТА ПО МАТЕМАТИКА – НВО 7 КЛАС

На 17 юни 2020г. е националното външно оценяване за седмокласниците по математика.

Изпитите ще започнат в 9.00 часа, едновременно за всички ученици и те трябва да пишат с химикал в черен цвят.

Всяко училище има свое изискване, но трябва поне час преди изпита да сте в двора.

Формално националното външно оценяване по български език и литература, и по математика, в седми клас е в две части, но изпитът е единен. Тоест – „НВО е 1 част + 2 част“.

За работата по всяка от частите учениците имат определено време и след изтичането му трябва да затворят в плик съответната част, без да могат да се връщат и да работят отново по нея. Между двете части няма почивка. Седмокласниците могат да излизат от стаята едва след първите 60 минути от началото на изпита и след затварянето на първата част в плика.

Първата част от изпита ще включва 20 задачи от два вида: 18 със структуриран отговор и 2 с кратък свободен отговор. За решаването им седмокласниците ще имат 60 минути, а за децата със СОП са предвидени още 30 минути.

Във втората част от изпита по математика ще има три задачи с разширен свободен отговор, които трябва да се решат за 90 минути, а за учениците със СОП ще има още 50 минути.

Максималните точки от външното оценяване по български език и литература, и по математика, са 100 на всеки от изпитите и те няма да се превръщат в оценка от шестобалната система.

Учениците от седми клас ще работят върху изпитни комплекти с уникален баркод, подобен на този за държавните зрелостни изпити.

Изпитният вариант за седмокласниците се определя в деня на изпита. Изпитните материали за НВО по математика ще съдържат лист с формули, който се раздава с изпитните материали за първа част и се използва от учениците в двете части на изпита.

За НВО по математика в края на седми клас няма да бъдат включени теми за неравенства – линейни неравенства с едно неизвестно; неравенства, свеждащи се към тях чрез еквивалентни преобразувания; неравенства между страни и ъгли в триъгълника; неравенство на триъгълника; моделиране с неравенства; успоредник, видове успоредници – правоъгълник, ромб, квадрат.

Напомняме Ви обаче, че трябва да получите лист с формули още в началото на първата част на изпита, но… миналата година имаше пропуск в едно училище, така че непременно ги изискайте, ако не Ви ги дадат!

Носете си вода и шоколад/ по желание/. Не мислете, че няма да се справите на втората част, която е с по-трудни задачи. Всяко решение или изчисление ще Ви донесе още точки, така че не се отказвайте! Успокойте се и помислете добре.

Ние вярваме във Вас, повярвайте и Вие!

(Visited 761 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Публикувано: юни 13, 2020