ВСЯКА МАЙКА

ОТ: ЛЕНИ

Всяка майка има 1+n празника в своя живот. В тази формула „n“ е от съществено значение. Ако 1 е нейният личен рожден ден, то „n“ са рождените дни на нейните деца. N определя 1, 1 е съществено, дотолкова, колкото без 1 не може да има N.

N за всяко момиче, дало живот, е определящо за това равенство. N за нея е абсолют. Нищо друго освен N няма такова значение. Това е формулата на майката, нейното щастие, вяра, надежда и безпрекословна обич.

Обещавате ли на децата си подарък за рождения ден? Всички го правим, всички се стараем да го изпълним. Обещанията, дадени на децата ни, за нас са обет, не някакво вятърничаво обещание. Може да е глупаво, може да е всичко, но майките са създадени така. Да обещават, да изпълняват и да обичат. Те това го могат всеки ден, всеки час и минута.

Дори и детето ви да е на 20 или на 30, дори на 100 да е, ако сте му обещали каквото и да било, няма нищо на тоя свят, което да ви спре да драпате с всяка своя силичка и мисъл, за да го изпълните, нали?

Днес моето дете порасна още малко. Той е вече голям, пълнолетен човек, но колкото и да е в тона на клишето, той е моето малко момче. Винаги ще е част от мен и аз -винаги част от него, нищо че вече не го водя на разходка, нищо, че той може и сам да си сготви, да се изкъпе и да не се прибира до сутринта, нищо от това не променя факта на нашата обич.

За своя 19ти рожден ден моето момче поиска да пребоядисам детската стая, защото вече със сестра му не били бебета и синичко и оранжево не са техните цветове. Добре. Сиво ще е и е. Изкъртих се два дни и 5 ръце латекс, слизах, качвах се с риск за живота на най-паянтовия стол във вселената, за да оправям несъвършенства в този и онзи ъгъл. Мести гардероби, бюра и легла, прескачах кучето и гледах да не изяде боята, че и то е дете и понякога прави бели.

Нямам кръст, ръце, крака. В съзнанието ми се носи миризма на боя, разредител и ацетон. Обаче съм добре, защото си изпълних обещанието, преборих всяка своя болежка, умора и тъга, и направих онова, което се искаше от мен. И се усмихнах. Заради него, заради тях, моите деца, моето N. Нищо друго няма значение.

(Visited 83 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Публикувано: март 12, 2020