Стефи, която ЩЕ стане писателка

Стефи Митева е само на 9 години, но вече има издадена своя собствена книжка с приказки! Стефи живее в прекрасната Варна, там близо до морето, съвсем до него. Стефи е малка мечтателка, която обича думичките, а те, защото са добри и възпитани, й отвръщат също с обич. Стефи пише приказки още от съвсем малка и това й харесва. Това много харесва и на нас. Затова поканихме Стефи да ни разкаже малко повече за себе си и за всичко, което я вълнува. Благодарни сме, че тя прие нашата покана!

Здравей, Стефи! Би ли се представила- откъде си, на колко години си, ако искаш може да ни кажеш и в кое училище учиш в момента.

Казвам се Стефания Митева. От Варна съм, на 9 години и уча в училище „Гео Милев”.

С какво обичаш да се занимаваш, когато не си на училище и имаш свободно време?

Когато имам свободно време, обикновено пиша или чета, но понякога правя и други неща, като да се разхождам сред природата, да помагам на животни в беда, да се катеря, да рисувам, да играя шах, да карам кънки и разни други.

Разкажи ни за своето творчество. Спомняш ли си кога започна да съчиняваш приказки? Кои са приказките, които най-много обичаш? Какви приказки предпочиташ да пишеш – вълшебни, забавни, драматични? Хората ли са ти по-интересни или животните и техния свят?

Започнах да съчинявам приказки на 6 години, когато учителката в детската градина ни постави задача да напишем приказка от 4 несвързани думи. Най-много харесвам приказките, в които има приключения и чудеса. Обичам да пиша вълшебни приказки, защото този стил ми харесва. Обикновено пиша за деца или малки животни, така за мен приказката става по- интересна.

За какво най-често си мислиш, когато пишеш? Кое те вдъхновява?

Мисля за развитието на приказката. Какво ще се случи по-нататък, какви приключения ще преживеят героите. Вдъхновяват ме книгите, които чета.

Посещаваш ли допълнителни уроци (курсове), свързани с писмено творчество? Помагат ли ти да изразиш по-точно онова, което искаш?

Още не посещавам, но имам желание догодина да се запиша в литературен клуб. Смятам, че това ще ми помогне да развия фантазията и въображението си още по-добре.

Разкажи ни за своята книжка? Колко приказки има в нея? Кой е авторът на включените в нея илюстрации?

В книгата има една приказка, която написах на 7 години. Казва се „Осмото кралство”. В нея момиченце на име Нора преживява много приключения, преминава през много изпитания, за да направи света по-добър и намира едно голямо приятелство. Илюстраторите в книгата са художници от Македония, Украйна, Индия и Австралия.

Вечер, вкъщи, ти ли разказваш приказки на мама и татко? Те какви приказки обичат да слушат?

Чета на мама и тати всичките ми приказки, за да чуя тяхното мнение. Тати обича малко по-страшни истории, а мама приключенски и фантастични.

Имаш ли мечта, свързана с литературата? Какво би искала да правиш, когато станеш голяма и завършиш училище? Къде би искала да живееш и защо?

Мечтата ми е да стана писателка и да пиша приказки, страшни истории и романи за възрастни. Искам да живея сред гората до някое изворче, защото обичам да бъда на чист въздух и да имам по-голяма връзка с природата.

Имаш ли и други интереси, които те вдъхновяват и те карат да се чувстваш добре и да се усмихваш по-често?

Да пея, да апликирам, да рисувам най-различни неща. Обичам също така да плувам и да оцветявам разни каринки. Тези неща ме карат да се усмихвам често.

Ако трябва да нарисуваш овца, как би изглеждала тя?

Ще нарисувам пухкава и бяла овца. Тя ще гледа мило и приветливо. На главата си ще има розова панделка, а опашката ѝ ще се клати леко, когато някой я погали.

Приказките на Стефи може да разгледате тук: https://stefimiteva.com/shop/osmotokralstvo/

(Visited 381 times, 1 visits today)

Коментар към “Стефи, която ЩЕ стане писателка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Публикувано: ноември 13, 2019