ШПРЕХЕН ЗИ ДОЙЧ?!

ОТ: ТРАЯНА

Значиииии, аман, бактън, байгън, сакън, берекет версин и каквото още там се казва, от туй онлайн обучение! Понеделник е, понеделник! Егати седмицата, край няма! Още в 7 започвам да раздигам малкия, белким стане, та влезе в час онлайн, не как да е. Ама той се е надигнал човекът. Ти да видиш! Ама да не мислите, че за онлайна? Амиииииии! Днес имало черен ли, пембян ли ден в американски сайт за спортни стоки. Ама само по 5 долара бе, само по 10, пък иначе са милиони. Ей туй си харесал, онуй му трябва спешно, сякаш, че утре ще отменят пандемията и ще хукне да спортува по генгерлиците!

– Може ли само туй, туй и онуй?- Миии, може, айде като са намалени от милиони. От мен да мине. Ми понеделник е. Нека я започна седмицата бяла и добра, пък… каквото сабя покаже. Колкото и да имаш мерак, няма, брате! Докато се привеждам в търговски вид, той направи генералната грешка да влезе в час. Ама не какъв да е, ами час по немски език. Той им е втори език, тая година за сефте ще го учат. Учат е силно казано, но …да речем. Заслушвам се и аз.- Ганген, гунген, генанген, гешефтен, цвайн гугуткен ход по керемидкен…Аз не отбирам нищо, пък него, като го гледам, хептен нищо! Аз поне за гугутките схванах.

В това време госпожата благосклонно минава на български:- Такаааааааааааа. Днес е 16 ноември, я да видим номер 16-ти кой е? Туй и аз го мразя от ученическите години, ама карай. Такъв й е явно моделът на жената. Тоз ми ти 16-ти номер бъкел не знае. Ама нали е първи по ред, минава между капките. Гледам сина ми, че се поти усилено, и схващам, че май той ще да е номер 26. Да ме прощава Господ, ама не му знаех номера до днес. То пък сякаш, че аз ще го изпитвам. Нали знам в кой клас и коя буква е, стига ми! И верно!

– Хайде тогава, да чуем номер 26…- Ъ-ъ-ъ-ъ…..да…- Кажи сега, мойто момче, направи ли диалозите?- Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ…не….- Защо така?- Миииии, не ги разбирам….Ей туй ми е любим лаф! Каже ли ми ученик баш тая реплика, направо ми е ясно колко го мързи. Ха да ми каже сетне кое точно не вдява, че да му разясня! Таман тъй стана и тука.- Кажи кое не разбираш, та да ти обясня.- Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ-ъ-ъ-ъ…..- Я кажи как е захар?Аз крещя неистово:- Зукер! Цукер! Все едното е! Казвай! Туй го докара.- Добре. Кажи сирене, салам, сок, яйца, домати.- Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ….- Добре. Поръчай си кафе с мляко.

Аз тука вече съм яхнала няколко метли и пяна ми излиза от устата:- Акъл имаш ли тe питам? Имаш ли? Имате 10 думи на кръст да научите, той зяпнал и се чуди, и ми се мае! Щото, ако трябваше да научите половите органи и псувните на немски, до една щяхте да ги знаете! Срамота! Да ми се излагате като кифладжии и ти, и 16-ти номер, и половината клас! Как не ви е срам бе?! А?! Питам! Какво ли питам!

У нас немец няма ли? А?! Кажи де! Няма ли?! Жив фриц, фюрер, Хитлер, Гюнтер, Ханс и Светата дева от Гваделупе! А? Сестра ти от 3 години търка кълки в Германия, насън да я бутнеш го шпреха тоя език, пък ти!- Ама кака спи…- Млък! Ти цял уикенд къде бля, а?! Питам къде бля? Ще спи я! Ще спи! Щото три езика говори перфектно! Да спи сега! Тя, като трябваше, учи!- Излез! Не искам да си ми в часовете!- Не искаш, а? Не искаш! Сетне да не ме питаш кой е Дон Жуан и за какво се бори?! Да му се не знае и онлайнът, и намярата! Щото, ако сте на живо, да я гледате в очите тая жена, ще ви питам няма ли да учите! Срамота бе, срамота!

В това време госпожата пак се включва.- Виж, мойто момче. Погледни диалозите в междучасието. Нека да нямаме двойки, не е хубаво така.- Ъ-ъ-ъ…добре, госпожо…- И никакви маратонки, бандажи, литражи, витражи, бутонки, дарадонки и всякакви спортни стоки! – Ама…- Генук!- А?- Б! Да провериш какво значи туй в речника! Да се пеня от сабахлям аз! Как да съм бяла и добра? Бях, ама първите 10 минути, докато сърбах кафето! Край! Толкоз! И да ги видиш тия диалози, че като се прибера, само на яйца, сирене и домати ще ми станете целият клас!Ааааа! И да измиеш всички чинии до една! Не, не в миялната, на ръка!

С бясна скорост подпалих към работа. Към 10:20 телефонът ми дрънчи.- Мамоооооо!- Какво?- Имам 6!- Бре! По какво?!- По немски бе!- Да не си сънувал?- Не съм!- Ясно, сестра ти се е събудила.- Стига бе! Тя само ми ги разясни малко. Отиде на работа, не ми е подсказвала!- Бравос! Жива да не бях! Щото, ако бях жива, щях да умра 200 пъти досега! Друго има ли?- Чакай де!- Какво да те чакам? Други часове нямаш ли?- Ама…в междучасие сме бе!Вярно, че по туй време им е голямото междучасие.- Казвай, че имам работа!- Вече нали не си ядосана?

– Абе еееееееееееееей! Казвай, ще ти дам едно ядосване на тебе!- Аз…такова….- Стига мрънка! Казвай или затварям!- Ами…да питам за …маратонките де…Щото то е само днеска….и после няма намаления …и…- Може!- Наистина ли?- Само ако напишеш заявката на немски и на английски!- Стига бе! Що все разваляш всичко?!- Щото бях бяла и добра само за малко сабахлям! Ще чакаш другата промоция догодина! Ауфидерзейн на маратонкен и екипен спортен!

При вас как е? Шпрехате ли го тоя пусти дойч? 🙂Дъщеря ми ще ме пукне от майтап за немските думи сигурно, ама аз го шпрехам повече от малкия, да не кажа, че яко го пера! 🙂

(Visited 147 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Публикувано: ноември 25, 2020