СЕВИ, МОМИЧЕТО, КОЕТО РИСУВА МЕЧТИТЕ СИ

Когато преди месец разговарях с Деси, майката на Севи, тя ми разказа една много кратка история, която й се беше случила няколко дни по-рано. Тази история ми беше достатъчна, за да разбера, че шестнадесетгодишната Севи от Варна е дете, което умее да създава радост, дори и когато това изглежда невъзможно. Случайно Севи изпуска любимата чаша за кафе на майка си. Дръжката се чупи и чашата е за боклука. Така постъпва и майка й. Но не и Севи. Усетила, че майка й се е натъжила за любимата си чаша, Севи отваря кошчето за боклук..Нещо трябва да се случи. На сутринта, до приготвеното в каната кафе, майката на Севи намира и своята любима, вече поучукана чаша. Тя си е все така без дръжка, но вече е чаша, напълнена догоре с обич. И хубави думи. От вътрешната страна, точно до мястото, до което обикновено наливаме кафето, е изрисуван надпис. Послание, което в оригинал гласи: „We are all broken, that’s how the light gets in!“ (в превод Всички сме „разбити“, така светлината влиза в нас„). Ето как творчеството и любовта лекуват! Сещате се коя е любимата чаша на майката на Севи, нали! Има защо. 

За нас е истинско удоволствие, че Севи прие да отговори на няколко въпроса, да ни разкаже за себе си, творчеството и мечтите на едно българско момиче, което оставя светли следи по пътя си!

Здравей, Севи! Би ли се представила- откъде си, на колко години си, ако искаш може да ни кажеш и в кое училище учиш в момента.

Здравейте! Казвам се Севина Стойчева. Родена съм в град София, но от 12 години живея във Варна. На 16 години съм и уча в 4та ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“, френска паралелка . В момента съм 11ти клас, а до 8 клас учих в Национално училище по изкуствата “Добри Христов” във Варна. Бях в паралелка с рисуване.

С какво обичаш да се занимаваш, когато не си на училище и имаш свободно време?

Когато имам свободно време обичам да рисувам, да си правя по-интересни гримове, да излизам с приятели и да гледам филми.

Разкажи ни за своето изкуство. Спомняш ли си кога започна да рисуваш? Какво обичаш да рисуваш? С какво рисуваш най-често? ( молив, бои или нещо друго).

Рисувам откакто се помня, от много, много малка. Развила съм този талант, както и много други, благодарение на моята майка, която е с мен в начинанията ми от самото начало. Обичам да рисувам много неща. Нямам точно определено любимо нещо за рисуване, но най-често рисувам картина,изразяваща чувствата ми или даден период от моя живот. Мисля че любимата ми техника е акварелът, но сухият пастел също е в Топ 3.

За какво най-често си мислиш, когато рисуваш? Кое те вдъхновява?

Моето вдъхновение са събитията. Всякакви емоции, които даден момент е уловил. Цялото това чувство, което после се опитвам да предам чрез творенията ми. Но както винаги казвам, успешен е този,който е успял да засегне с творбата си всеки зрител. Тоест, аз рисувам нещо и го интерпретирам по даден начин, свързан с даден момент, тогава друг човек виждайки рисунката ми успява да се припознае в нея, в историята,която тя разказва.Той я разбира по собствен, уникален начин, прилягащ на неговото мислене, живот и душа!

Посещаваш ли допълнителни уроци (курсове) по изобразително изкуство? Помагат ли ти да изразиш по-точно онова, което искаш?

Посещавам курсове, подготовка за архитектура, които да ми бъдат от полза за в бъдеще. Все още не успявам винаги да изразя това, което искам. Всичко е на моменти и всичко зависи от мен. Ако емоцията е достатъчно силна, то тя със сигурност ще се пренесе на листа.

 Имаш ли мечта, свързана с рисуването? Какво би искала да правиш, когато завършиш училище? Къде би искала да живееш и защо?

Най-голямата ми мечта е да оставя следа във времето и пространството. Да бъда запомнена с това, че съм създала нещо различно, нещо неповторимо, иновативно и докосващо. Нещо, към което, хората да се стремят. Да се стремят към постигането му! Когато завърша училище искам да отида в университет и да съм една крачка по близо към превръщането в архитект и към постигането на мечтата си.  Не знам къде бих искала да живея. Аз тепърва опознавам света! Не съм видяла и трохичка от това, което Земята предлага, но съм сигурна,че някой ден ще се намери и за мен място под слънцето.

Имаш ли и други интереси, които те вдъхновяват и те карат да се чувстваш добре и да се усмихваш по-често?

Обичам всичко свързано с изразяване и утвърждаване на дадена гледна точка и като цяло с изразяване на себе си.  Модерният балет ми дава свободата да изразя същността си, вълнението, което изпитвам от всичко, което желая и обичам. Колкото повече варианти за експерименти имаш, толкова по-голям е шансът да бъдеш чут.

Би ли ни нарисувала овца? Твоята овца.

Моята овца е черна, защото е различна. Също така е и без уста, защото вярва, че може да бъде чута и разбрана само чрез действията си

Всички изображения в тази статия са използвани с изричното съгласие на техния автор.

(Visited 417 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Публикувано: ноември 21, 2019