Размисли (по време на отпуск, но с мисъл за предстоящата учебна година):

От: Цветелина Давидкова

Все още е много рано да се каже как ще започнем – присъствено или дистанционно. И как ще продължим… Това няма и да го споменавам!

Но…

Всяко начало на учебна година е съпроводено с посещения на лични лекари и издаване на лични здравни карти. Или иначе казано, с „висене“ пред лекарските кабинети.

Както всяка есен и зима „плъзват“ различни вируси, появяват се хреми и настинки, децата отсъстват от училище или градина. За да се извинят отсъствията им се изисква медицинска бележка. Ето още един повод за чакане пред лекарските кабинети. Плащане на такси от 1 до 10 лв. за една извинителна бележка. За учителите – отново „врънкане“ на родителите, телефонни разговори, обяснения… за бележката.

И за пореден път си мисля, колко лесно би могло да бъде!

При наличие на интернет; при положение, че лекарите вписват всичко електронно- училищата по служебен път изпращат информация до „Социални грижи“ за отсъствията…

Защо да не може да се изгради единна система?

При регистриране заболяването на едно дете информацията да се изпраща до училището и до „социалните“. Предимства:

1. Класните ръководители ще получат навременна и истинска информация. (В момента някои разбират, че някой ученик е бил болен чак, след като оздравее. А пък детето било с шарка!)

2. Социалните служби ще получават нужната им информация. Т.е. училището ще подава натрупаните отсъствия, а лекарите – наличната нужда от лечение.

3. Ще се прекрати струпването пред кабинетите за едната бележка.

4. Спестяване време на родителите.

5. Спестяване на таксата за бележката. (Самото лечение е достатъчен разход.)

6. Спестяване време на личните лекари. (Съответно повече време за нуждаещи се пациенти.)

7. Намаляване процента на фалшивите извинителни бележки! (По-големите ученици вече сами си ги разпечатват с нужните реквизити!)

8, Отпадане нуждата да се доказва истинноста на медицински бележки.

Щом учителите успяха за дни да се реорганизират и да се справят с дистанционното обучение (според възможностите си, с или без помощ от колеги и познати…) и спасиха една учебна година, защо да не може и това да се случи?!

Мисля, че точно сега е моментът МОН, МЗ, МТСП и държава да се замислят над този въпрос! И да докажат, че и те могат да бъдат адаптивни! Не, защото е нечия (моя) прищявка, а защото е належащо! И защото времената, в които живеем, са такива! (Не визирам никакви вируси, а реалните и техническите възможности на времето, в което живеем!)

(Visited 4 658 times, 1 visits today)

2 Коментара към “Размисли (по време на отпуск, но с мисъл за предстоящата учебна година):

  1. Юлия Георгиева says:

    Браво! Много уместно и е възможно да се осъществи лесно, стига да има добра воля. Отдавна си го мисля, но сега е наложително, поради инфекциозната опасност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Публикувано: август 2, 2020