ПРАВАТА КРИВА

ОТ: ЛОШИТЕ МОМИЧЕТА

Още от началното училище на всички ни е ясно, че кривата е крива и не е права линия. Просто не е.

Днес, всички, някъде приблизително 3 милиарда души, ежеминутно мислим за кривата и как тя и кога тя ще се изправи. Всичките ни мисли кръжат около тая загадка. Математиката изчислява, математиката мисли, ние се надяваме нейните изчисления да са верни. Защото има само едно вярно решение на 2+2. Или пък не. Ще сгреши ли математиката? Едва ли.

За да изправиш кривото имаш нужда от лост или здрави ръце и правилна мисъл къде точно да упражниш тия сили на тия ръце или на тоя лост, та да изправиш кривото. То не се изправя лесно. Трябва да знаеш къде и колко да натиснеш, за да поддаде то и да не е вече толкова криво. Може да не стане идеалната права, но винаги остава възможността да прилича поне малко на нея.

Светът днес изглежда със слаби и немощни ръце, лост трудно се намира, а мисълта за изправянето е достъпна само за онези, които и друг път са решавали трудни задачи и са изпълнявали сложни гимнастики. Те също се страхуват, но те не искат да плашат, защото знаят, че ако плашиш ученика си с двойка, забележка и санкции, той по-вероятно е да не стане по-прилежен, по-вероятно е да спре да иска да учи. Да спре да се надява, да спре да вярва, да спре и да мисли. Последното решава уравнението грешно. Грешното уравнение не изправя кривата. Това е математически невъзможно. Безумно и глупаво.

Тези, които някога са внимавали в час, тези, които знаят колко е важен всеки множител в едно уравнение, тези, които знаят, че грешката не носи радост, те и само те могат да изправят кривата. Другите могат само да я подпират отдолу с колчета и да си плюят в пазвата, че колчетата ще издържат.

Ние не вярваме в колчетата, вярваме в правилното решение на уравнението. Винаги има такова. И пак ще има. Все някой е внимавал в час, нали?

(Visited 73 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Публикувано: април 10, 2020