ПЪРВИ КЛАС.. ПОД КАРАНТИНА

РАЗМИСЛИ ЗА НАПРЕДНАЛИ

ОТ: МАЯ ЦАНЕВА

Уважаеми министри, директори, учители, психолози и т.н,

Аз не искам детето ми в първи клас да учи вкъщи, но вероятно това ще се случи за по-дълъг или по-кратък период. Затова, след първата ни карантина заради болно другарче, бих искала да направя няколко препоръки, така че да спасим учебната година, доколкото е възможно. Знам, че една майка промяна не прави, но е начало на трагедия или на успешна реформа.

1. Да, истинско онлайн обучение, чрез стандартни „живи“ включвания не е възможно с малките ученици, но да учим по задания, които получаваме чрез платформа, също не работи. Как да се научи да произнася л или р, или да се проследи произношение по език, или да усвои по-трудни логически елементи в математиката, само на картинка? Езиците може и да се учат успешно онлайн от години, но има деца, които имат нужда от съпреживяване, обличане на знанията в образи и емоция, което е напълно невъзможно да се случи само с родител или възрастен роднина вкъщи или със запис. Моля, помислете за хибриден вариант, който да е достъпен и леко приложим.

2.Ние приключвахме с всички уроци и домашни за два часа, и после денят ни – моят на работеща от вкъщи, и неговият – на дете хем на училище, хем не, е пълен с възможности за успехи и провали. Ако тръгна с него да учим материал напред в учебника или извън него, както и правех, рискувах в училище да се окаже, заедно с другите си приятели, в напълно различна степен и на знания, и на умения. Накратко – всеки се спасява поединично и в резултат системността, която е едно от ценните предимства на образованието, се разпада. Обадих се на класната му и я попитах директно какво да учим, правим, защото с чувствително дете рискът да го запратя на „друга планета“, ако се водя по интересите и възможностите му, е голям, и това ще има неясно отражение, щом се върне в клас. Тя каза: „Четете!“, и ние четяхме, но четенето влиза в клас след Коледа по програма например. Това е пример, разбира се, но вероятно и вие знаете подобни.

3. Искам, моля учтиво за методика на обучение за родители или Teaching skills for dummies , както е популярно. Появиха се нова ресурси за учене вкъщи, така е, но аз не знам ръководство или както искате го наречете, което да помогне на възрастен да преподава като учител, дори и при извънредни обстоятелства. Това е важно, защото, както установих, аз обяснявам уравнението по един начин, а в училище върви по друг. Или има алгоритъм на работа – първо с учебник, после с учебна тетрадка, следва сборник и други, който, ако не ти ги обясни детето, ще я караме по интуиция или може да объркаме и без това объркания ученик.

4. Няма да подхващам темата с достъпността на онлайн обучението. То не е за всеки и нямам предвид наличието на достатъчно лаптопи или телефони вкъщи, а преживяването. Какво правим с децата, за които физическото, интелектуално и емационално общуване е много важен елемент от образованието? Не става дума само за деца с определени здравословни нужди или ограничения, а момичета и момчета в риск, или деца – здрави, но чувствителни и по-трудно адаптивни? Знам, че това е работа и на психолозите, но, повтарям, моля, научете нас, родителите, какво да правим, когато ви няма вас, учителите.

И последно – важно е да останем здрави. Без учители не можем! Но светът няма да спре през 2020 г. заради ковида, а Земята ще продължи да се върти. Уважаеми министри Вълчев и Сачева, директори, учители, инвестирайте в нас, родителите, за да получите бъдещи ученици, студенти, данъкоплатци, които да носят пари, благоденствие и успех на всички ни. Обърнете ни внимание сега! Учениците ще учат и вкъщи, но качеството на средата им зависи и от родителите. А ние се справяме кой както може, както винаги.

(Visited 950 times, 1 visits today)

Коментар към “ПЪРВИ КЛАС.. ПОД КАРАНТИНА

  1. Ирина Павлова says:

    Здравейте, Мая!
    Толкова се радвам да видя, че все още има родители, които са готови да работят с децата си и търсят помощ от специалисти.
    Аз пък като учител и управител на образователен център рядко намирам родители като Вас. Ще Ви помогна с каквото мога. Пишете ми!
    Ирина Павлова-управител на ОЦ Велмар- гр. Перник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Публикувано: ноември 5, 2020