НВО ПРИКЛЮЧИ, АМИ СЕГА?

Изпитите на седмокласниците приключиха и остана не по-малкото притеснение за оценките и най-вече за подаването на документи. Не се тревожете, ще се опитаме максимално да ви улесним и да обясним подробно какво следва.

Първо, можете да видите оценките си в сайта на МОН на следния адрес – https://priem.mon.bg.

На служебната бележка имате входящ номер и код. Само с тях можете да влезете в системата. Това ще е възможно на 29-ти юни, най-вероятно след обед. Тук да вметна, че миналата година резултатите изязоха един ден по-рано, може да проверявате по всяко време. Там, в момента, са само имената ви, залите за изпити, които вече сте положили, и календар с важните дати за класирания и записвания.

Второ, щом излязат оценките ви, имате време да подредите желанията си за паралелки и училища до 3-ти юли. На тази дата започва подаването на документи и приключва на 7-ми юли. Сега имате 2 варианта – да подадете заявлението си лично в училищата гнезда или онлайн. Тези училища са обявени във всяко РУО, а за Стара Загора това са ОУ „Кирил Христов”, ОУ „Митьо Станев”, VI ОУ „Свети Никола“. В сайта ще излязат всички училища и паралелки със свой код от бутон „меню“. Подаването онлайн става много лесно, достъпно е и можете да пренареждате или триете желания, докато не натиснете бутон „запис“.

Трето, ако кандидатствате в профеисонална паралелка, нужно е да прикачите сканирано медицинско, издадено от личния ви лекар, чрез бутон „Прикачване на медицинско (PDF)“.

 Вашето заявление за кандидатстване за участие в първо класиране за прием в VIII клас в училищата на всяка отделна област се подава еднократно и не може да бъде анулирано или коригирано.

Сега да поговорим за избора ви. Най-вероятно вече сте избрали училището и паралелката, в която искате да учите. Най-желаната паралелка поставете на ПЪРВО  място в  желанията. Имайте предвид, че системата не приема само едно желание. Нужно е да попълните поне две. Вече ще знаете оценките си и можете да сметнете общия си бал. Напомняме ви, че резултатите се обявяват само в точки и не се трансформират в оценки. В сайта на всяко училище има информация за балообразуващите оценки.

Останалите си желания подредете според това, какво искате да учите, ако не сте приети в най-желаното училище. И тук стигаме до въпроса колко желания да напиша? Ако имате отлични оценки, напишете няколко желания – да речем 5. Но ако не сте се справили много добре, нека бъдат повече. За София не смея да изказвам мнение, защото там има много училища и паралелки, и миналата година желанията варираха от 10 до 35.

От личен опит зная, че притеснението е голямо. Миналата година попълних заявление онлайн, защото синът ми не беше в града, а едно от изискванията на училищата гнезда е да сте с детето си по време на подаване на заявление.

Справих се и сама, но ако се притеснявате, просто отидете в училището гнездо и там ще ви помогнат с попълването. Още нещо за попълването онлайн. Възможно е сутринта да има наплив и системата да не ви пусне веднага. Не се тревожете, имате много време. Аз самата подадох към обяд, когато вече можеше спокойно да се влиза в сайта.

Обявяването на списъците с приетите ученици на първи етап на класиране е до 13-ти юли 2020г. Записването на приетите ученици на първи етап на класиране или подаване на заявление за участие във втори етап на класиране е до 16-ти юли. Какво следва след първо класиране, ще ви разкажем по-късно, за да не ви объркаме съвсем J

Успех! И помнете, че каквото е писано, то ще се случи, а всяко зло е за добро!

(Visited 476 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Публикувано: юни 22, 2020