МРЪСНА ЖЕГА

ОТ: ЛЕНИ РАФАИЛОВА

6 без 15. Компютърът ми отказва да мисли повече с мен. Син екран. Морско синьо и хубаво. По мен се посипват дребни, горещи и игриви песъчинки. Далеч от морето съм, по-далеч от когато и да било. Чудя се и не знам как то още не е доприпкало при мен, като явно разбира, че аз съм заключена в бетонна каторга и ако ще и 101 магистрали да се пръкнат от нищото, аз не мога да стигна до него.

Знам, че ме мисли. Нощем ми праща картички в пощата на тъжните ми сънища. Обичам да ги чета. В тях има аромат на смокини и дюли, на разпукани праскови и ледено узо. Диня и пъпеш, разрязани. Маслини. Зелени. Усмихнати кучета. Лед на кристали и кубчета. Вятър. Безупречно точен и дъхав. Нощен пясък. Боси крака и мокри бански. Звезди, които съвършено танцуват. В морето.

Тихо е. Като в сън, като в прашна тетрадка с бели листа и с най-младите спомени. Здравец. Лимон. Нощ. Бездънна. Кух орех. С едно останало само дихание. Нощ с порой от звезди над Велека. Те не потъват, леки са и не ми дават да се удавя. Не ми.

Мръсна жега. Очите ми кървят. Жетварки. Спи ми се. Ужасно ми се спи, но няма как да спра болката. Тя ври и кипи. Криви се, усуква душата и мислите ми, блокира мозъка ми или каквото е останало от него. Жега и горест. Това не е моето лято. Моето може да диша само зелено и синьо, то не познава панелни блокове.

Моето лято е бриз и сочни праскови, бурни смели вълни, пясък като златни снежинки. Меко и леко. Младо. Моето лято. Някъде го загубих. Някъде го оставих и не мога да си спомня къде. Остарях. И спрях да го дишам, спрях да го търся. Само нощем го виждам ясно. Синьо и мокро се развява в съня ми небрежно. То не помни на колко години съм станала. То познава само душата ми и си говори с нея по детски небрежно. Шепне си и не вярва, че аз съм го изоставила. То е там и ме чака. На брега на морето. При вълните. Ще поспя. Тази нощ ще говоря с него. Искам да знам, че е с мен и ме чака. Там.

(Visited 109 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Публикувано: август 5, 2021