ЛЯТО В АЛБЕНА

ОТ: ТРАЯНА

Казах ви, че се плаща за престой в Албена, нали? Но…българинът и на това е намерил лесното. По пътя към курорта, влизайки от Балчик, цялата лента е осеяна с коли на хора, които предпочитат да повървят около 500 метра да спирката на първия шатъл, вместо да плащат за престой. Не зная къде отиват толкова входни такси, но курортът не е мръднал от поне 40 години. Стълбите пред управлението са все така натрошени и разбити, сякаш никой не работи вътре. Отгоре е метната зелена пътека, която да поприкрие разбитото. Вярно, че градинките са поддържани, навсякъде е чисто и зелено, но може и още. Тъй като повечето хотели не работят, басейните им са празни и зацапани.

Главната улица е пуста. Туристи се мяркат много рядко и сезонът е нулев. На тази улица от сутрин до вечер кипеше живот – пъстър, шарен и усмихнат. Тук могат да те нарисуват, татуират, да купиш сувенири, да гледаш кино, да ти направят плитки или маникюр, ретро снимки, папагали, рибки, екзотични животни и хиляди забавления. Лунапарковете огласяха курорта с възторжените писъци на малки и големи. Сега е пусто и празно.

През уикенда има хора, но почти нищо не работи по главната улица. Чадърите са на разстояние около 4 метра един от друг, забранени са шалтетата върху шезлонгите. Затворени са футболните игрища, кортовете за тенис. Можете да си вземете рикша под наем, за да се разходите и долу-горе това е. Работи аквапаркът в началото. Ескалаторът, който свързва горна и долна зона въобще не е пуснат, а пътят нагоре си е доста. През седмицата шатълите са доста нарядко и се чака дълго време.

Доживях да видя как тук българинът е човек. Преди години в този курорт идваха само чуждестранни гости и бяха на почит. Ужасно ме дразнеше отношението на служителите към сънародниците им, защото българинът е беден и няма парите, които оставят чужденците. Сега, от малкото отворени заведения, навсякъде любезно ме канят да вляза точно при тях.

За плажа мога да говоря безкрайно. Ивицата е огромна. Има свободни зони между всяка платена. Пясъкът е разкошен и най-вече чист. Всяка сутрин машина почиства и изравнява пясъка. Тук винаги има миди, рапани, охлювчета. По южното черноморие ми се е случвало да търсим часове с децата във водата, та да съберем някоя мидичка. Тук са много и все големи. Няма камъни по дъното, няма водорасли. Водата е бистра и кристално чиста. Няма и цигани. Не ме разбирайте погрешно, не съм расист, но най-много да мернете някоя мургава камериерка. До съседно Кранево се стига за десетина минути по плажа.

Днес е вторник. Чадърите на концесионерите са намалени на 50 от 100 броя. Ще ви припомня, че всичко е по 1 лв. Или чадър с 2 шезлонга за целия ден е цифром и словом 3 лв. Всяка сутрин се дезинфекцира. Но някак тихо, пусто и страшно е. Дори децата не викат, не лудуват, няма смях и веселие. Силно се надявам това да е първият и последен такъв сезон. Сутрин се събуждаме на около 12 градуса, но към 10 часа вече е 26. И сега, никоя дружка няма да повярва, че ставам в 7 и 30, без аларма или часовник. Аз, дето спя до 11 и човек убивам, ако ме събуди по-рано, пък да не говорим с какъв зор се надигам за работа. Явно трябва да живея на морето. Не, че после не лягам поне за 2 часа, ама в града е абсурд да ме вдигнеш преди пладне J

Вчера беше доста  ветровито и направо студено. Затова облякохме якетата и задухме към Балчик, щото там имало МОЛ. Направо ми светнаха очите и замръзналите зъби. Какво по-хубаво от шопинг в студено време, тъй и тъй плажът е заминал? Как мина шопингът ли? Утре ще разберете! 🙂 Мен ме чака една ледена мента…

(Visited 504 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Публикувано: юли 15, 2020