ИЗПРАЩАНЕ 2020

ОТ: ТРАЯНА

Аз ли нещо бъркам, или още сме в някакво положение, дето изисква ограничаване на контактите и предпазни мерки? Май вече никой не знае, обаче всеки има претенции за нещо. 15 000 абитуриенти си искали баловете и изпращанията! Насред пандемия? Или я има и спазваме всички нужни мерки, или я няма. Няма наполовина бременна, някак си ?

 Чудесно! Няма лошо, аз разбрах, че ще си ги получат, но по-късно, да речем към септември. И аз имах абитуриентка, знам какви са вълненията, да не говорим за разходите, но чак пък толкова?

Напоследък се върти запис от онлайн обучение, мисля, че е точно на един дванадесетокласник. Не може да сте го пропуснали, голям „хит“ е все още. Госпожата преподава, задава въпрос и конкретизира Георги да отговори. Чува се глас:

– Ъ-ъ-ъ, госпожо, извинявам се, ама съм в тоалетната.

– Какво, Георги?

– Ъ-ъ-ъ, викам, че ме хванахте неподготвен. В тоалетната съм, сера!

– Георги, нямам думи, не знам какво да кажа, освен да продължа нататък…

Не ме разбирайте погрешно, не слагам под общ знаменател всички ученици! Никак даже, но съм потресена, явно защото отдавна не съм била на работа и съм позабравила това „нормално“ ежедневие. Голяма част от завършващите не се мяркат пред компютрите за обучение, но има и отговорни деца. Сега всички мрънкат за прословутото си изпращане. Не знам как си го представяте – щрак! И готово! Съжалявам, че ще ви разочаровам, ама не става точно така.

Говоря от личен опит, понеже точно аз отговарям за организацията на такива събития. Нужен  е екип от учители и ученици, които близо два месеца подготвят програма, украса, озвучаване, мултимедия, костюми, почерпка, ако щете. Ако някой знае как да се случи всичко това през компютъра, нека ме осветли, ще приема, че аз не разбирам.

Много е лесно да искаш нещо, без да имаш никаква представа какво и кой стои зад това цялото нещо. Или си мислите, че ще дойдете в двора на училището, облечени в дрехите за този ден, защото е ясно, че сте се подготвили с такива, ще има изваден един микрофон и … После какво? Вие ще пеете, ще танцувате, ще държите речи? Чудесно, ама на мен не ми се е случвало да видя желаещи за тези дейности. Много малко са училищата, в които самите дванадесетокласници САМИ организират този ден. Поне при нас е така. Тази чест се пада на маса учители и по-малките ученици.

Наскоро гледах репортаж за ученици, които бяха излезли навън с коли и викаха, и броиха до 12, защото искали да отбележат по някакъв начин завършването си. Докато журналистката обясняваше пред камерата как всички мерки са спазени, отзад децата бяха наблъскани едно в друго, без маски, не на разстояние и по няколко души в колите.

Това бил незабравим ден, нека имали едно незабравимо преживяване и т.н. Няма против, но… Както казах, никой няма да остане без бал, даже и през септември да е. Както казва дъщеря ми: „ Кое от това не сме правили? Излизане на дискотека, напиване, вечеря в ресторант, купон до сутринта? А, да, само в булчински рокли не сме били!“.

Баловете с времето изгубиха своя смисъл. Не съм толкова престаряла, но … когато аз завършвах, наистина за първи път имах официална рокля, пуснаха ме до сутринта и това беше началото на зрелостта или нещо подобно. 😊 Сега не виждам кое от всичко това някой вече не е правил. Безспорно е хубаво да се видиш със специален грим, прическа, хубав костюм или рокля, но… просто имайте малко търпение, скъпи завършващи! Аз бих се притеснявала повече за матурите, отколкото за купона. Защото купони има ден през ден, а изпитът, за някои от вас, е повратна точка!

Бъдете здрави!

(Visited 1 785 times, 1 visits today)

2 Коментара към “ИЗПРАЩАНЕ 2020

  1. Таня Петрова says:

    „Убий глупака с мълчание“ би бил подходящ отговор към ABITURIENTKA, която даже няма доблестта да се заяви с името си! Жалка си момиче! Като се освестиш, се извини!!! Друг път като не те натискат, недей да звъниш!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Публикувано: май 13, 2020