И ДА ГОТВИМ…ДИСТАНЦИОННО!

ОТ: ТРАЯНА

Ден 8-ми от карантината. Пълна тишина. Каката спи, малкият учи дистанционно. Колко учи е друг въпрос, но дреме на компютъра в официална риза и по гащи, щото от кръста нагоре никой не го вижда. Госпожата е с прическа и в добро здраве. Аз пия кафе и се наслаждавам на тишината. Жалко, че обучението не е по 8 часа. Това ще го предложа на министъра. Иначе подозирам, че масово родителите ще откачат, щото никой не знае как да забавлява децата си в останалото време.

Нищо, че е почти 13 часа. У нас е време за закуска. Казвала съм, че у нас се яде. Ама се яде здраво, туй си е жива тренировка ежедневна по няколко пъти. След тая принудителна карантина, предполагам, че доктор Нау от „Моето 300-килограмово тяло“ ще ни прави на всички коремен байпас или каквото там прави за отслабване. Ний ядем сутрин, обед, вечер, плюс няколко междинни закуски.

 Тъй като и аз работя дистанционно, няма как по-рано да се направи нещо за ядене. Затова е дадена строга нота всеки да спи до обед. Почвам да умувам. На всички им писна от филии, с каквото ти дойде на ума. На всичкото отгоре и претенции. Вчера забърквам смес от яйца и сирене, правя едни хубави златисти сандвичи и съм спокойна. Да, ама не! Каката става и заявява:

-Аз това няма да го ям!
-Що?!!
-Не знам какво сирене си сложила!
-От купешкото, какво?
-Не ти вярвам!
-Бе, дете, нали знам, че не ядеш домашно, няма да те лъжа!
-Хич не ми ги пробутвай тия!

Тук да вметна, че от известно време купуваме домашно сирене от една мандра. Ама истинско сирене, от крава даже е млякото, не от пиле. Познайте обаче! То мирише на истинско, ама на децата им смърди ужасно и на всичкото отгоре са убедени, че е отровно. Бе вий забравихте как ви захранвах с домашно кисело мляко, дето го квасих и подквасвах, дето ми вмирисахте душата, като повърнете, уж се оригате, пък три перални прецаках с тия вкиснали дрехи. Да не говоря, че целият вход смяташе, че периодично си изхвърлям киселото зеле, така смърдеше. Сега мутри! Добре, тъй да бъде. Купува се и сирене от магазина, щото то на нищо не мирише, ама тъй да е! Брат й обаче е железен:

– Како, аз да изям и твоите, а?
-Подарявам ти ги!

На него не му пука какво има вътре, важното е да е за ядене и да е много. Два часа по-късно каката идва бледа и жълта като мумия.

-Цял ден не съм яла. Падна ми кръвното!
-Ми вдигни си го от пода!

И аз не оставам длъжна. Няма да правя по 100 пъти закуски – макуски. И аз съм на работа, те кво си мислят!

Днес обаче съм милостива, бяла и добра. Ще правя добруджанки, че са лесни и бързи, не са филии – разнообразие, дет се вика. Вадя продуктите и тук – греда! Те са със сирене! Брех! Ами сега?! Мисля бясно. Тя не вярва, каквото и да кажа. И веднага ми светва гениална идея! Ама, Траянооооо, патице бяла! Ти що цяла седмица гледа филми, семинари, уебинари и се ръга де що свари във всички онлайн  платформи, че да си обучена дистанционно?! Я сега вземи да сготвиш дистанционно, онлайн или както и да го наречете, че да има мир. Вадя всички продукти. Приготвям ги на плота, включвам фурната и се хаквам на живо видео от камерата на телефона. Туй не е никак лесно, щото с лявата ръка го държа, пък с дясната се мъча да чупя яйце. Половината черупки падат в купата. Нищо, ще минат за семена, ако ги начупя с вилицата на ситно. Започвам да говоря:

-Това е специален клип за приготвяне на закуска, предназначена да убеди неверните в използването на КУПЕНО, подчертавам КУПЕНО сирене. Ето го и него.

Завъртам камерата към буцата на плота.

-Сирене, 800 грама, марка еди-коя си, чисто, натурално, на цена 10,99лв. Сега отрязваме парче от него./ Тук едва не се наръгвам и не пробождам камерата на телефона, щото пробвайте вие да готвите с една ръка/. Ето го и него- пак въртя камерата. Вземаме един нож. Връщаме се към сиренето! Купено, вакуумирано. Отрязваме парче от него. Натрошаваме го за закуската наречена „добруджанки“. Част от него пада по плота. Няма нищо и падналото вкарваме с ръка, макар и трудно, в купата. Ето, на плота няма друго сирене, всичко друго но не и сирене, което да не е КУПЕНО! Измиваме си ръката от КУПЕНОТО сирене.  С лявата ръка няма как да сложим от домашното сирене, защото рискуваме да шибнем и телефона в сместа. Преминаваме към брашното.

Целият плот е в яйца и сирене, брашно, манджа с грозде.

-Сега слагаме брашно и малко олио към КУПЕНОТО сирене и яйце. Разбъркваме до лепкава смес. Оформяме малки топки нареждаме в тава, застлана с хартия за печене. Поставяме в загрята на 180 градуса фурна. Драги зрители, тук се налага да оставя телефона си, за да не изсипя всичко по земята и във фурната! Ако и това не ви е убедило в използването на КУПЕНО СИРЕНЕ за закуската , майната ви! Край на клипа!

(Visited 347 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Публикувано: март 20, 2020