ДОБРЕ ДОШЛИ В АДА, ПАРДОН В А1 !

ОТ: ТРАЯНА

Въобще не очаквах такъв интерес към публикацията ми със сагата към този оператор. Оказа се обаче, че толкова народ е изпищял и още пищи, че свят ми се зави. Особено ме заинтригува следния коментар на една компетентна и финансово грамотна девойка- „Прочетох, но едно нещо не разбирам. Как така, която и да е фирма може да изтегли каквато и да е сума от МОЯТА банкова сметка, без мое разрешение? Това е абсолютно невъзможно освен ако самата пенясваща потребителка не е разрешила това да се случва. А, ако е така, то тя сама си е виновна. Достъп до банкова сметка не се дава на нито една институция. Сметки и кредити се плащат лично, не автоматично. Става за секунда… Изобщо не става дума за лудост, а за елементарна финансова грамотност“.

Всеки има право на мнение. Аз съм си неграмотна, пък финансово хептен, ама някой да ми обяснява, че сама съм си виновна, нещо не съм съгласна. Само да припомня, че сметка „Комунални услуги“ е имало още по времето на бай Тошо, ама проблеми е нямало. То аз и сега не съм имала, ама човек трябва да се опари, че сетне да духа и таратора. Пък колко процента от населението е финансово грамотно, не смея и да прогнозирам.

Сметката, разбира се, че я закрих, не само към този оператор, ами наред и сега ще си нареждам сама плащанията. Алелуя!

Още рано сабахлям в понеделник се изстрелях в Комисията за защита на потребителите. Човекът там чуден! Изслуша ме и ми обясни, че точно там сигнал не мога да подам, щото това е за наказателното право – демек за съд. Оттам в 3 офиса на А1 ми обясниха няколко различни неща, едно с едно по нищо неприличащи си. Вярно, че бая бях се развикала, ама съгласете се, че всеки си има нерви.

– Госпожо, само леко с тона!

– Извинявам се, ама бихте ли ми дали 500лв. от Вашите пари?

– Че защо?

– Ами да си ги ползвам, че тогава да питам какъв ще е Вашият тон?!

– Чакайте, ще проверим. Ето, да. Дължите неустойка.

– За?

– Ами, като са сменяли името от Близу, на Мтел, на А1 и на всички ще Омрем, се плаща неустойка.

– Моля?!

– Да.

– Вие подигравате ли ми се?

– Не, това е неустойка за приемниците. Имате 5 приемника по 100лв. и ето ги 500лв.

– Как 5? Ние нямаме нито  толкова стаи, нито толкова телевизори, девойко!

– Ааааа, и рутерът се води приемник, спокойно!

– Ясно, ще гледам вече канали на рутера.

Следващ офис.

– Защо сте ми взели пари от сметката?

– Ние сме ги върнали!

– Така ли? Няма ги в сметката ми!

– Да. Те са в нашата.

– Нали сте ми ги върнали?

– Да, да, подайте молба.

– Ама за какво е тази молба, нали сте ми ги върнали!

– Ами, за да влязат по сметката Ви.

– Ама иначе сте ми ги върнали?

– Да, Вие кое не разбрахте?

В следващия същата манджа с грозде. Явно аз съм проста, добре, че не съм тъпа. Оттам в банката. Ако искам движение по сметката на хартия, струва 24 лв. Хич не го исках. Не ми стигат тия пари, дето хем ги имам, хем ги нямам, та и още да плащам. Там обаче хората веднага изпратиха запитване до А1 за сумите. И получиха 5 фактури, без обяснение защо са.

На другия ден проверявам как точно ще нареждам плащане. Тука вече получих микроинфаркт, кълна ви се! Имам две сметки, готови за плащане в рамките на …стотин лева. Ей тука вече, че откачим! Пътека направих до единия офис, само дето не ми козируват горките, като вляза. Изяснихме го това недоразумение, обаче се оказа, че вече не мога да плащам онлайн, ами на каса. Що? Ми така, няма начин. Ако искаш! Това предстои не само аз, ами и служителите да си го изясняват.

В този дигитален век стой по опашки и се забавлявай! Сега да изясним:

– Ако имате сметка „комунални услуги“, веднага я спрете. Щото, където мине номерът, ще ви вземат пари за рутери, приемници и неустойки.

– Направете си плащане с нареждане, за да сте ОК и най-малкото да сте финансово грамотни./ Аз си въобразявам, че вече съм/.

– Не можете да ги съдите, щото това е политика на фирмата.

– Не можете и да подадете оплакване в КЗП, щото няма такава точка при тях от общо 14 броя.

– Ходете и плащайте на каса, трошете си нервите и си свиркайте.

– Ако случайно искате да се разведете с компанията, въоръжете се с търпение и!!! пазете всяка хартийка, която ви дадат! На моята дружка й дойде съобщение, че дължи пари за рутери, които е върнала, ама те не знаят, за 2015 година. Добре, че съвестно си пази жената бележките.

И най-важното! Свържете се с оператора на страницата му във Фейсбук! Най – сетне са намерили човек, който не само съдейства, ами и го прави светкавично! Ето даже ще ги похваля. След цялата сага и подаденото оплакване в банката, за минути направиха проверка и пратиха отговор:

Извинете за недоразумението, устройствата все още се ползват и сумите за тях не са били дължими! Поради техническа грешка системата ги е изискала и поради заявения от Вас начин за автоматично плащане, сумата е била взета, но ние сме взели необходимите мерки и сумата Ви е възстановена. Като компенсация, бихме искали да Ви уведомим, че Ви качваме отстъпка от 50 процента + отстъпка от 10 лв.,които ще се отразят в следващата фактура. Съжаляваме за създалата се ситуация!

Търсете си правата, стават грешки!

А парите ли? Още ги чакам! Те са ми върнати, ама ги нямам, тъй че не знам какво още се пенявя. То е от простотия и от жегите, не от друго.

(Visited 614 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Публикувано: август 8, 2020