Covid-19 и още по-бедният българин

От: Мая Николова

В последните седмици общността е раздвоена, вероятно както никога преди. За ваксините-против ваксините. Едва ли можеше да се мине без това. Смятам че противопоставянето на мнения, убеждения и личен светоглед си е съвсем в реда на нещата.

Последните 4 седмици моето семейство живее с присъствието на болестта. Вероятно, така нареченият Делта вариант на вируса ни дойде на гости. Нахално и без преупреждение. Дойде и се пльосна. Изключително неприятен гост е, откровено казано. Разболяхме се всички – двете деца, аз, съпругът ми. По едно и също време почти. Нечовешка картинка бяхме. Двете деца- единият на 20, малката на 16, вдигнаха температура – от 37 и малко до 38.5. Главоболие – при единия по-осезаемо, при другия – по-слабо изразено, а при мен кошмарно. Смея да твърдя, че търпя на болка, но това главоболие, в комплект с температура, ми дойде в повечко. Брей, викам си, ей сега умиргам. Да, ама не. Въпреки болката, реших че няма да се давам на този етап и станах да готвя супа. Не питайте колко време ми отне!

Съпругът ми беше в командировка и съответно ние се оправяхме сами. Като казвам сами, имам предвид наистина сами! Личната лекарка не отговаря на обажданията, ние чинно се карантинирахме обаче, защото на нито един от тримата не ни се щеше да докараме на някого тази отвратителна гадост. След 4 ден, симптомите започнаха да отшумяват, температурата изчезна, остана хрема и влажна кашлица. Точно тогава и тримата се лишихме от обоняние. За мен беше най-лесно, защото подобна загуба на вкус и обоняние ми се е случвала и друг път след боледуване преди години.

За 14 дни у дома мога да кажа, че леко изтрещяхме. То не ти се готви, не ти се чете, абе всичко ти се отщява. Мъжът ми, още при първите наши симптоми и поради липсата на скорошен контакт с нас, дружно гласувахме да не пускаме вкъщи и така той се озова сам, заточен в празния апартамент на своите родители. За съжаление, обаче, това не помогна. След няколко дни ми се обади да ми съобщи за всичките, познати вече симптоми, които са го налегнали.

Така той остана там- ние у дома. За още по-голямо съжаление, след като 7 дни той продължаваше да е с температура и главоболие, въпреки антибиотика и завидния куп други медикаменти, буквално му заповядах да се отправи към болницата. В Пирогов не приемат, особено пък в събота. Така той се озова в Токуда, където леко бяхме глобени за преглед и снимка в размер над 260 лева и такса за престой от 150 лева. Заплатата му отиде там. Но, майната му, пари се изкарват, нали! Приеха го с наченки на двустранна пневмония. За 3 дни обаче се справиха и той се почувства добре. Поседя седмица там. Сега, след повече от 20 дни след първите симптоми, на него му остава около седмица под карантина.

Сега обаче идва ред на въпросите. Защо човек прекарал болестта се изписва без тест от болницата и защо, след като са минали над 14 дни от появата на първите симптоми на болестта, той бива карантиран за още 14? Защо на тези хора не се дава възможността отново да се почувстват добре, да се върнат на работа? Лесно е – тествай го човека, при отрицателен тест карантината е редно да бъде прекратена. Поне в по-нормалния свят е така. У нас, ако желаеш да намалиш дните на карантината, трябва сам да си направиш 2 PCR теста в два поредни дни, в лицензирана лаборатория и естествено без да нарушаваш карантината си. Тоест, викаш ги у дома и си плащаш. Тези тестове не са безплатни и както ви е известно всеки е на цена от около 100 лева. За нас това е непосилно.

Аз не работя, издържаме се от неговата заплата и хонорарите, които получваше от дейността си като професионален музикант. ПолучаваШЕ, защото от повече от 18 месеца това не се случва. Питайте, който щете творец на свободна практика как оцелява, никой няма да ви се похвали, че е добре финансово. Защото никой не е.

Съпругът ми работи и като техник. През 2020 заплатата му бе намалена с 50%, чисто възнаграждение за 4 членно семейство – 600 лева. Статистиката за жизнения минимум на едно такова семейство за 2021 сочи, че доходът не трябва да е под 3500 лева! Помощ от държавата, която получихме ние и всички като нас на тази мила родна територия е 0.00 лева.

През тези 18 месеца аз останах и без здравни осигуровки. Когато преминахме през болестта, решихме все пак да си направим рентгенография. За такива като мен – цената в ДКЦ е 30 лева, ПКК – 15-20 лева. Ако щеш! И ваксината вероятно е само за здравно осигурените. На фона на тоталното обедняване на българина и желанието на властите да ваксинират населението, ми се струва редно да се помисли и над този въпрос. Сигурна съм, че много хора не се ваксинират и по тази причина. На мен сега ми остава да се надявам на придобит имунитет след боледуването. Казват че бил по-надежден от ваксината. Не знам. Надявам се да е така!

(Visited 120 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Публикувано: септември 2, 2021