Будни ли сте?

От: Траяна Кайракова

Днес празнуваме Деня на народните будители. А вчера у дома отбелязахме Хелоуин със страшни сладки, маски и кексчета. За мен е важна думата „празник“. Ако тя произлиза от стари времена и значението й идва от „празен ден“, ден , в който не се работи, то днес празникът се свързва с хубави емоции, веселие, ядене и пиене, разбира се. Убийте ме с камъни, но ако децата ми са щастливи от чужд празник, независимо какъв е той, аз ще се погрижа усмивките им да не слизат от лицата им.

Но днес… днес няма да купя книга на децата си. Дъщеря ми вече си ги купува сама, а синът ми не иска да чете. Казват, че много важен е личният пример. Дали? Ако ме видите по улицата, ще ме видите с четеца, без който не мърдам. Може и да се блъсна във вас без да искам. 🙂 Електронен е, не е книжка с листа и корица, но пък в него нося книгите си, които чета във всяка свободна минута. Колко от днешните деца четат? Малко са,но слава Богу, че все още ги има. И днешния празник ще отбележим. Ще поговорим за будителите, защото не бива да ги забравяме, защото те са тук сред нас всеки ден.

Покрай празника се замислих за това аз лоша майка ли съм. За децата – да! Лошите майки не позволяват всичко, нали? Но дали си добър или лош? Кой решава? Всеки сам за себе си!

Синът ми поиска да преспи в приятел, негов съученик в новия клас. Аз се съгласих и след като видях щастливата му физиономия, поисках телефон на един от родителите. На въпроса защо, отговорих, че не познавам детето и искам да се уверя, че всичко ще е наред. Синът ми се съгласи. На другия ден обаче ме уведоми, че се е отказал. Нямало смисъл или нещо подобно. Светна ми лампа, но не задълбах. Беше Димитровден. Спомена, че тази вечер деца щели да празнуват някъде и да спят пак там някъде. Той нямало да ходи, щото няма да го пусна. Лоша съм! Няма да го пусна и си знае. На 14 години е. Тоя филм съм го играла с каката.

На другия ден имах инициатива с ученици. Бети е красавица! Тя е гимнастичка, има дълга коса, перфектен маникюр, модерни дрехи и айфон X..нещо си. Закъде пък без него! Само дето Бети направо спа през цялото време. Оживи се чак когато я попитах защо не се е наспала. Почти 4 следобед, нямаше логика. Оказа се, че тя е била предната нощ сред купонджиите, за които говореше синът ми. Около 20 деца, които празнуват имен ден в апартамент. Няма родители по никое време. Стояли си до 5 сутринта. Там и дремнали малко. В ръцете си Бети държи красива цветна торбичка. Казвам й, че всеки момент приключваме и ще отиде да се наспи. А тя ми отвръща, че сега отива на друг рожден ден извън града при своя приятелка. Простата равносметка иде да покаже, че тя не се е прибирала цяла нощ, днес също, а й предстои още един купон. Бети е на 13 години и аз се чудя, да завиждам или да се ядосвам на спокойствието на родителите й. Няма да се чудя, аз съм лоша майка!

Само искам да ви попитам нещо, скъпи родители: Будни ли сте?

Защото децата ни не спят!

Честит празник! Празник е!

(Visited 353 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Публикувано: октомври 31, 2019