АВГУСТ ПОМНИ ЛЮБОВТА

От: Неда Пушкарова

Пече. Без мярка и без жалост. Магистралата в далечината се е опънала като тънка, лъскава змия. По тялото й пъплят автомобили като дребни, уплашени паразити. Километрите се стопяват, линиите избледняват. Десен завой. Още един. Гора. Накъсан път. Дъх на смокини. Още зелени.

Тя е опряла чело в прозореца. Откакто тръгнаха не е проронила и дума. Не й се говори с него. И с никого. Иска да си чуе мислите, но те са безумно подивели и честотата им навлиза в ултразвуковия спектър. Тя затваря очи. Все така се опитва да си спомни, защо искаше да обича точно него. Помнеше всичко, виждаше го, но не разбираше защо.

Премести глава и се загледа в него. Той не изпускаше пътя от очи. Тя се опита да си спомни кога за последно той я гледаше с желание. Твърде отдавна беше, когато очите му горяха всяка гънка по бялата й кожа, когато ръцете му изследваха извивките на всяка част от нейното тяло. Топлите му ръце. Там беше любовта й. Страхуваше се, че я е изгубила. Но нищо такова не се губи. Той отмести ръката си от скоростния лост, за да докосне нейната. И не я пусна. Паркираха колата пред малката къща. Натежала от годините си, попотънала в земята, тя ги чакаше. Черешите падаха и разпръсваха аромат на спомени. Тревата дъхаше, кучетата лаеха и ябълките започнаха да зреят.

Извадиха масата, изстудиха питиетата и посрещнаха залеза. Скритите щурци се обадиха. Кучето първо ги чу и легна на полянката да изслуша вечерния им концерт. Огнището грееше. Пламък. Топлина. Нещо вкусно за хапване.

Много звезди решиха тази нощ да танцуват. Той я прегърна и тя не се отдръпна. Земята реши да си почине и лекичко забави ход. Умореното време най-накрая си взе почивка и се скара на стрелките на всички милиарди часовници. Те изпълниха нареждането. Листата наведоха натежалите си от слънце тела и започнаха да шептят. Светулките угасиха фенерите. Някъде някой разказваше приказка за любов и топли ръце. Целият свят се събра да я слуша. Нощта се сгуши в клоните на черешата. Сънят й обещаваше да е хубав.

(Visited 64 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Публикувано: август 29, 2021