400 мл ЖИВОТ

ОТ: ЛЕНИ

Започвам с добро и така ще завърша. За останалото не гарантирам!

Винаги съм била с твърде ниско кръвно налягане. Откак се знам все ми се мотае пред очите. Ама това си е мойто нормално и така явно мога и да просъществувам още известно време на тоя свят. През годините все съм се чудила защо пък аз да не мога да дарявам кръв. Майка ми така ми е казвала, заради ниското кръвно или пък щото я е било страх за мен. Не знам. Тая работа с кръводряването не ми беше близка, нито знаех къде, нито как, нито кой, нито защо, нито колко.

Е, животът е гадно копеле и винаги има за теб нещо ново. Поднася ти изненади, и хубави, и някои доста тежки за преглъщане. Никак не съм му фен на последните. То кой ли пък е! Но ето, идва един миг, ей тъй, от нищото, и в тоя миг всичко се променя за едно щракване. Простете, аз все така безобразно иронизирам живота. Ама все още крепим баланса-аз го базикам, той пък мене. Прави ми доста кофти номера, знаете. Понякога си го играе подлец. И винаги има преимущество негодникът. Винаги побеждава. Аз си мрънкам, врънкам, крещя и беснея. Рева, хлипам, удрям си главата в стената. Ставам, припадам, бия се, вия понякога от болка. До кокал. Под кокал. В кръвта ми болката вие. Тогава имам проблем с Живота. Но нямам оръжие срещу него. Освен себе си.

Така се случи, че научих колко скъпо нещо е човешката кръв. Ценно. Тя е лекарство. Незаменимо за някои. Тя спасява живот. Тя е живот. А животът няма цена. Кръвта обаче в нашата татковина има. Знаете ли каква е тя? Ако някога сте се попадали в ситуация да Ви е необходима кръв или да бъдете кръводарител, значи знаете. Търговията с безценната за множество пациенти кръв съществува. Цената й на „черно“ е 180-200 лева за 400-450мл. Пред всеки кръвен център, в София те са 3, само за няколко минути отпред ще бъде осведомени и ще Ви се предложи сделка. Сещате се кой ще Ви предложи такава сделка, нали?! Въпросът е защо съществува тази търговия.

Да разгледаме хипотетична ситуация. Ваш близък страда от заболяване, изскващо редовни кръвопреливания. Човекът има диагноза, епикриза и каквото там трябва да има. Човекът е зле. Приемат го в болница за лечение. Ще му бъдат поискани бележки за доброволно кръводаряване, издадени от оторизиран център. Бележки с подпис и печат, в които са вписани имената на нуждаещия се, болницат, в която се лекува и отделението, както и имената на кръводарителя. Дата, подпис, печат. Всичко изглежда наред, нали? Проблемът е, че не е известно в кой закон е упоменато, че нуждаещият се от кръв, трябва да си намери кръводарители. Такъв не ми е известен.

Какво правите Вие? Лесно е- отивате и дарявате кръв. Вие, Ваши приятели, познати, близки. Който може, ако може и ако иска. Актът на кръводаряване е благодороден акт. Той е акт на даряване на живот. Толкоз. Това е достатъчно. Какво се случва във времето обаче? Случва се, че Ви се изчерпват вариантите за безвъзмездни кръводарители. Неминуемо е. И се започва чуденето. Почва се търсенето. Питането и разпитването.

Времето обаче в такива ситуации не е Ваш сьюзник. Не успявате да намерите доброволци. И се паркирате пред някой кръвен център. Пиатате дали някой е там за безвъзмездно кръводаряване. Не, хората са там, за да дарят кръв за някой близък, за някой приятел. Разбират Ви, но те не могат да Ви помогнат. Обаче търговците могат. И го правят. Срещу посочената сума. Даряват кръв и Вие получавате безценните бележки, които да представите в болничното заведение със статут на търговско дружество. И за миг си поемате глътка въздух. До следващия път, който е след месец, максимум два.

И ето, че се оказва, че Вие не сте сами. Никак даже. Във вашето положение са много хора. Живеем във време на добре развити технологии и ето, че се появява вариант, който би могъл да Ви помогне. Вариантът е БОДК ( БЪЛГАРСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ДОБРОВОЛНО КРЪВОДАРЯВАНЕ ). Хората са направили мобилно приложение, свободно и лесно за достъп и инасталация. Там имате възможност да заявите както, че се нуждаете от помощ, така и че желаете да помогнете. И това нещо работи. И спасява хора. Помага. Помогна на нас, може да помогне и на други.

Не зная как и по какъв начин мога да благодаря на хората, които са се отзовали на моя призив, отишли са в някой кръводарителен център, дали са част от своя живот..за да продължи един друг живот. Благодарна съм е твърде мъничко, за да изрази това, което чувствам. Тези хора, ги споменавам с добро и само с добро. За да ги застигне то. Доброто. Благодаря Ви, хора!

Процедурата с новото мобилно приложение на БОДК е проста и следва познатите за регистрация стъпки. Няма начин да се объркате. Проблемът обаче е друг. В 21 век предоставянето на копия на бележки за извършено кръводаряване в полза на пациент, не се приема от всички болнични заведения. Предтекстът е, че се страхуват от измами. Измами? От нуждаещи се пациенти? Звучи ми като пълен абсурд.

Както и да ми звучи, в болницата настояват за бележки с мокър печат и на оризова хартия…Отивайте сега с копията в кръвния център- този, онзи и се обяснявайте за печати и подписи. НЕ съществува регистър на ползваните за даден пациент бележки за даряване на кръв в негова полза. Да, в регистъра се води, че лицето Х е дарило кръв за лицето Y на еди-коя си дата. Толкоз. Тази бележка не се отразява като ползвана НИКЪДЕ. Тя се изхвърля в кофата. (последното го чух лично). Въпросът е защо? Аз имам предположения. Нямам само доказателства.

Темата е болезнена и вероятно ще я засегнем отново. За съжаление. Бъдете здрави!

ПС: Благодаря на БОДК и на всички мили, невероятни хора, които ни помагат! Безценни сте! Всеки един от Вас. Ти, ти и ти!

(Visited 138 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Публикувано: октомври 6, 2020